KOGE

 

Startpagina 

 EPC

EPB

Offertes

Contact

Links

EPB

Het doel van de energieprestatieregelgeving is om energiezuinige, comfortabele gebouwen te realiseren in Vlaanderen, in nieuwbouw of via renovatie. Op termijn kan daarmee een aanzienlijke energiebesparing worden gerealiseerd, wat gunstig is voor het leefmilieu en de portemonnee van de Vlamingen.

Alle gebouwen waarvoor vanaf 1 januari 2006 een aanvraag om te bouwen of verbouwen wordt ingediend, moeten een bepaald niveau van thermische isolatie, energieprestatie (isolatie, energiezuinige verwarmingsinstallatie, ventilatie, ...) en een gezond binnenklimaat behalen.

Het bouwproces bestaat uit verschillende fases. Bij iedere fase hoort, in het kader van de energieprestatieregelgeving, een specifiek document:

  • - de vergunningsaanvraag en eventuele haalbaarheidsstudie
  • - de startverklaring
  • - de EPB-aangifte
  • - het energieprestatiecertificaat voor nieuwbouw

Uiterlijk zes maanden na de ingebruikname van het gebouw, moet u als aangifteplichtige aantonen dat het gebouw voldoet aan de energieprestatieregelgeving.

De verslaggever maakt hiervoor een berekening (de EPB-aangifte) op basis van de gedane vaststellingen, de lastenboeken, de facturen ... Voor deze berekening gebruikt hij het softwarepakket van de overheid.

Samen met de EPB-aangifte levert de verslaggever u ook het verplichte energieprestatiecertificaat af.

In samenspraak met u dient de verslaggever de EPB-aangifte elektronisch in, bij het Vlaams Energieagentschap (VEA), als bewijs dat het gebouw voldoet aan de energieprestatieregelgeving.

Bron: VEA (Vlaams EnergieAgentschap), via www.energiesparen.be

Tarieven:

Alle prijzen zijn exclusief BTW.

De prijzen variëren van 450-€ tot 1200-€ afhankelijk van de grote van de verbouwing of woning.

Voor alle woningen met bouwvergunning na 1 januari 2011 dient er rekening gehouden worden met bouwknopen:                                                                                                   

Er worden 3 mogelijkheden aangeboden om koudebruggen in te rekenen:

  • optie A : gebruik maken van een gedetailleerde berekening. Bij deze traditionele aanpak brengt men elke bouwknoop afzonderlijk in rekening aan de hand van zijn lengte of aantal knopen en zijn lineaire- of puntwarmtedoorgangscoëfficiënt
  • optie B : de methode met de 'EPB-aanvaarde knopen'. Bij deze methode wordt het rekenwerk dat gepaard gaat met bouwknopen vereenvoudigd en legt men de nadruk op de optimalisatie ervan. Hiertoe worden alle bouwknopen van het gebouw opgedeeld in twee categorieën : de EPB-aanvaarde knopen en de niet-EPB-aanvaarde knopen. Voor de knopen uit de eerste categorie wordt een kleine forfaitaire toeslag van 3 punten ingerekend op het K-peil.
  • optie C : deze optie wordt gehanteerd wanneer men geen aandacht wenst te schenken aan de bouwknopen. In dit geval wordt een forfaitaire toeslag van 10 K-punten toegepast.